Recirkulation

Nye regler – Recirkulation til industrien

Efter et stigende ønske fra Industrien, har Arbejdstilsynet pr. 1 juli 2023 ændret reglerne for recirkulation af udsuget procesventilation.

Det betyder at der nu kan lave udsugning fra maskiner, uden at lede varmen med ud og derved opnå besparelser på energien til opvarmningen og begrænse udledningen af CO2. Dette er en mulighed, ikke et krav.

Hvorfor recirklere
Verden ændrer sig, og nu er der effektiv filterteknologi tilgængelig, hvilket gør det muligt for virksomheder at recirkulere luften sikkert og samtidig reducere deres energiforbrug. Ofte er den recirkulerede luft renere end den friske luft udefra. Vores nabolande, herunder Sverige, har allerede taget denne teknologi i brug og overholder sundhedsstandarderne for farlige stoffer med en sikkerhedsmargin. Der er visse betingelser, der skal opfyldes for forsvarlig recirkulering, og vi har samlet en oversigt over dem her.

Recirkulation
Recirkulation Danmark

Hvornår må vi recirkulere?

Virksomheden skal kunne dokumentere, at den udsugede luft bliver renset effektivt ved hjælp af overvågning og eftersyn af den udsugede luft, samt eftersyn skal ske hver 12 måned.
Virksomheden skal til enhver tid kunne godtgøre, at den udsugede luft renses effektivt.
Ventilationsanlægget skal være forsynet med en kontrolanordning, der giver signal ved utilstrækkelig rensning af den udsugede luft.
Der skal tilføres en passende mængde frisk luft til recirkulationen. Dette beregnes ud fra anlæggets kapacitet, arbejdsrummets størrelse og øvrige ventilationsforhold.
Hvis arbejdet er omfattet af kræftbekendtgørelsen, har virksomheden mulighed for at recirkulere den udsugede luft i forbindelse med støvede arbejdsprocesser. Det betyder:
Virksomheden må gerne recirkulere udsuget luft, som indeholder f.eks. kvartsstøv, træstøv og kræftfremkaldende slibestøv, når øvrige betingelser er opfyldt.
Virksomheden kan ikke recirkulere luft fra faste arbejdssteder f.eks. svejserøg eller kræftfremkaldende gasser og dampe.
Hvordan kickstarter vi processen?
For at sikre effektiv luftrensning er det afgørende, at virksomheden har fuldt kendskab til sammensætningen af den udsugede luft. Det er nødvendigt at identificere partikler, gasser, dampe og andre forurenende stoffer, der er til stede.

Det er en god idé at foretage målinger af farlige stoffer i luften for at vurdere luftkvaliteten. Hvis der opstår tvivl om overholdelse af grænseværdierne, kan målinger være et afgørende værktøj.

Vi står klar til hjælpe, klik på knappen nedenfor og mød en af vores energispecialister.

Salgskonsulenter

Søren Nielsen
Head of Sales / Co- Owner
Søren Nielsen Salgschef & Medejer

Søren har 32 års erfaring inden for rådgivning og salg af tekniske projekter, samt 20 års erfaring med ventilation til industrien.

Tlf. +45 2818 3848

Daniel Jensen
Salgskonsulent
Daniel Jensen Salgskonsulent

Daniel er Salgskonsulent på tekniske projekter inden for udsugning, ventilation og energioptimering til industrikunder.

Tlf. +45 9393 1765

Stella Bitsch Rasmussen
Salgs & Marketingskoordinator
Stella Bitsch Rasmussen Salgs & Marketingskoordinator

Stella har 10 års erfaring inden for samarbejde- og salg til fødevareindustrien. Til daglig sidder Stella Back Office på kontoret.

Tlf. +45 2272 9393

Snak med en ekspert Jesper

Hvad kan NTEK gøre for din virksomhed?

Bedre ventilation

Har du behov for bedre ventilation og en mere effektiv udsugning i din virksomhed?

Energioptimering

Er du interesseret i en energioptimering, der kan reducere de samlede energiomkostninger?

Rådgivning

Har du brug for rådgivning om korrekt håndtering af farligt affald og den rigtige indretning af kemirum?

Håndtering af udsugningen

Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere udsugningen i rum med gas, dampe eller brandfarligt støv (Atex)?

Kontakt os

Du er velkommen til at kontakte os for at få rådgivning og svar på dine spørgsmål. Hos NTEK er vi eksperter inden for energi, ventilation, ATEX og farligt affald.

Få kontakt til vores rådgivere allerede nu