Hvad er ATEX?

Hvad er ATEX og hvad betyder ATEX?

ATEX punkt sugearm

Hvad er ATEX?

ATEX står for ”ATmosphère EXplosive”. Det er fransk og betyder ”eksplosiv atmosfære”.

ATEX-direktiverne – indretningsdirektivet 2014/34/EU og brugerdirektivet 1999/92/EF skal beskytte personer og materiel/ bygninger mod farer og skader fra potentielle eksplosionsfarlige installationer. ATEX er ligeledes med til at optimere arbejdsmiljøet.

I de arbejdsmiljøer hvor der arbejdes med eksempelvis gas/ dampe og/ eller brandfarligt støv, skal der laves en udvidet APV og en zone-klassificering omkring arbejdsstedet så man derved sikrer, at der ikke er eksplosionsfare.

ATEX udsugningsventilator

Modtag whitepaper om ATEX og brandsikring

Udfyld formularen til højre og modtag vores whitepaper om ATEX og brandsikring ved ventilationsløsninger direkte i din indbakke.

Du bliver på samme tid skrevet op til vores nyhedsbrev, hvor du vil modtage nyheder om ATEX.

Farligt affald brocher

Hvem må reparere EX udstyr og installationer?

Det er kun kvalificerede og godkendte personer, som må udføre reparationer på EX udstyr og installationer.

Reparationer skal udføres efter fabrikantens anvisninger, hvis disse ikke følges, kan man ikke være sikker på at certifikatet er gældende. Det er vigtigt at have papirer i orden og kunne dokumentere en vedligeholdelse plan. Lad os hjælpe dig i mål med dette.

Energisyn konsulent - rådgivning

Hvornår er der krav om zone-klassificering?

ATEX punkt sugearm

Hvis din produktion arbejder med brandfarligt støv eller dampe/ væske skal du vurdere om de kan skabe en eksplosiv atmosfære.

Det kan være alt fra dampe og gasser samt støv som blandes med luft.

 Du skal vurdere hvor, hvordan og hvornår de brandfarlige stoffer kan blive blandet op med luften og skabe en eksplosiv atmosfære.

Kan du ikke afvise at der kan skabes eksplosive atmosfærer, så skal du lave en zone-klassificering.

ATEX-zoner

 

Zone 0

 Område, hvor der vedvarende, hyppigt eller i længere tid kan være en eksplosiv atmosfære bestående af en blanding af luft og brandfarlig gas, damp eller tåge.

1, G

Zone 20

Område, hvor der vedvarende, hyppigt eller i længere tid kan være en eksplosiv atmosfære bestående af en sky af brændbart støv og luft.

1, D

Zone 1

Område, hvor der under normal drift lejlighedsvis kan forekomme eksplosiv blanding af luft og brandfarlig gas, damp eller tåge.

1 eller 2, G

Zone 21

 Område, hvor der under normal drift lejlighedsvis kan forekomme en eksplosiv atmosfære bestående af en sky af brændbart støv og luft.

1 eller 2, D

Zone 2

 Område, hvor der under normal drift sandsynligvis ikke forekommer en eksplosiv atmosfære bestående af en blanding af luft med brandfarlig gas, damp eller tåge og, hvis den opstår, vil det kun være i kort tid.

1, 2 eller 3, G

Zone 22

 Område, hvor der under normal drift sandsynligvis ikke forekommer en eksplosiv atmosfære bestående af en sky af brændbart støv og luft og, hvis den opstår, vil det kun være i kort tid.

1, 2 eller 3, D

 

Lad os hjælpe!

Vil du høre mere om ATEX og eksplosionsfarlig støv- og dampe?

Fokus er at lave helhedsorienterede løsninger, som optimerer installations- og driftsomkostninger samt holder sikkerhedsniveauet i top.

Ring til NTEK

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag gratis vores brochure omkring håndtering af ATEX indenfor industri- og erhverv.

Vi har sendt dig en e-mail